Kinder- en Jeugdpsychologen

Kinder- en Jeugdpsychologen hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jeugdigen en hun ouders. Zijn zijn veelal opgeleid als Kinder- en jeugdpsycholoog, Orthopedagoog, Pedagoog, Ontwikkelingspsycholoog of trainer in sociale vaardigheiden. Daarnaast zijn er ook therapeuten die meer algemeen zijn opgeleid. Zij zijn vaak werkzaam als GZ-psycholoog, eerstelijnspsycholoog of psychotherapeut en werken zowel met volwassenen als met kinderen en jongeren.

Zij hebben allen gemeen dat zij een opleiding hebben om kinderen en jongeren met psychische problemen te kunnen behandelen of te kunnen begeleiden, samen met hun ouders.

Ze houden zich bezig met diagnostiek, advies en behandeling. Ze hebben specifiek ervaring in het behandelen van kinderen en jongeren, en hebben vaak de mogelijkheid tot het geven vaak speltherapie, sociale vaardigheidstrainingen en gezinsgesprekken.

Daarnaast kunnen ze specifiek gespecialiseerd zijn in bepaalde problemen: bv. autisme, dyslexie, pesten, angsten etc. etc.. Op de website www.allekindertherapeuten.nl vindt je meer info over specialisaties van kindertherapeuten, als ook heel veel adressen.

Kinderpsychiater

Een kinderpsychiater is een kinderarts die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie. Het verschil tussen een psychiater en een psycholoog is dat een psychiater als vooropleiding de arts-opleiding heeft doorlopen. De psychiater heeft zich daarna vier en een half jaar gespecialiseerd in geestesziekten. Een psycholoog mag geen medicijnen voorschrijven, een psychiater wèl. In het algemeen behandelen kinderpsychiaters zwaardere en complexere problemen. Ze worden ook vaak ingeschakeld om een diagnose te stellen.