Relatietherapie

Wat is of doet een relatietherapeut ?

Een relatietherapeut helpt bij relatieproblemen. Een relatietherapeut kan zich ook systeemtherapeut noemen of gezinstherapeut. Bij relatie- en systeemtherapie wordt er van uitgegaan dat de cliënt deel maakt van een systeem (bv. gezin, partnerrelatie). Er wordt gekeken naar de wisselwerking in het systeem. Als het gehele systeem wordt betrokken in de behandeling, dan is er sprake van gezinstherapie.

Bij een groot scala aan relatieproblemen kan relatietherapie helpend zijn. Partners die langzaam ‘uit elkaar groeien’, of juist vaak hevige ruzies hebben kunnen baat hebben bij relatietherapie. Bij seksuele problemen, jaloezie en ontrouw kan een relatietherapeut helpend zijn. Vaak is de communicatie vastgelopen. Een relatietherapeut is gespecialiseerd om partners hier in te gaan begeleiden.

Werkwijze van een relatietherapeut

Een relatietherapeut zal met u op zoek gaan naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Er wordt met u gezocht naar de achtergrond van de problemen. Vaak wordt met u gekeken naar de gezinnen van herkomst van beide partners. Dat kan veel inzicht geven in het ontstaan van de problemen. Geoefend wordt vaak met het op een meer constructieve wijze communiceren met elkaar. Meestal krijgt u huiswerkopdrachten mee om samen te oefenen met datgene wat in de therapie aan de orde is geweest.

Hoe lang duurt een relatietherapie?

Een zitting duurt meestal één à anderhalf uur. In het begin vinden de zittingen vaak om de twee weken plaats. In een afbouwfase, wanneer het beter gaat, is er meestal een langere tussentijd. Vaak zal de therapeut in het begin een aantal bijeenkomsten met u afspreken, bijvoorbeeld vijf. Bij de afbouw worden vaak een aantal follow-up gesprekken met u afgesproken.

Deze website biedt u een doeltreffend overzicht van diverse soorten relatietherapeuten, zoals gezinstherapeuten, psychotherapeuten, mediators, seksuologen, coaches, counselors etc.

De lijsten zijn makkelijk te sorteren op postcode, specialisaties etc.
In één oogopslag vindt u veel relatietherapeuten bij u in de buurt.

De overzichten zijn onafhankelijk, ze zijn niet zijn gebonden aan zorgverzekeraars ed. en ze bieden veel informatie